Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ: Η ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ!

ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ: Η ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ!

E-mail Εκτύπωση PDF
«Χρωματίζοντας» τα ηθικά και υπαρξιακά διλήμματα μιας «φοβικής κοινωνίας» μέσα από ένα τολμηρό γράφημα του Μάικλ Αρντίτι.
Του ΠΑΝΟΥ ΡΑΜΑΝΤΑΝΗ
Η «λογοτεχνική ματιά» του Μάικλ Αρντίτι θα εστιάσει σε μια... ιδιαίτερη οικογένεια. Μια οικογένεια εύπορων και μορφωμένων ανθρώπων με περίσσια αποθέματα αγάπης και προστατευτικότητας... Μια οικογένεια με ιδιότυπα θρησκευτικά χαρακτηριστικά! Η οικογένεια Γκράνβιλ...
Η σπονδυλωτή λογική του γραφήματος του Αρντιτί θα εστιάσει σε τρία πρόσωπα της οικογένειας. Τον Κλέμεντ, την Σουζάνα και την Μάρτα.
Ο Κλέμεντ, μια ιδιαίτερη περίπτωση ζωγράφου, όπου τα δημιουργήματα της τέχνης του πηγάζουν από το θρησκευτικό σου συναίσθημα. Πιστός, αλλά με αυστηρά προσωπικές του απόψεις πάνω στην θεωρία του Χριστιανισμού και στην λειτουργία της Εκκλησίας, ενώ είναι φανερά ομοφυλόφιλος.
Ένας δυναμικός χαρακτήρας, ο οποίος προσπαθεί να «ξαναδημιουργήσει» μέσα του, έναν παλιό εραστή του, που τον ξανασυναντά αρκετά χρόνια μετά και αφού κόλλησε απ' αυτόν AIDS.
Παράλληλα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις αηδιαστικές επιθέσεις που δέχεται με αφορμή έναν πίνακά του! έναν πίνακα ιδιαίτερης αισθητικής που απεικονίζει τον Χριστό γυμνό να κατεβαίνει στον Άδη.
Η Σουζάνα είναι επικεφαλής μιας ομάδας δημόσιων σχέσεων καλλιτεχνών! Θα «ερωτευτεί» την απλότητα της ζωής... την οποία θα γνωρίσει μέσα από μια εβραϊκή κοινότητας ενώ παράλληλα θα σαγηνευτεί απίστευτα από ένα μέλος της, τον Ζβι.
Μέσα από το νέο της θρησκευτικό και φιλοσοφικό πέρασμα η Σουζάνα θα αναπροσαρμόσει την έννοια της πίστης και του λογικής της μοναδικότητας φτάνοντας στο σημείο να αλλάξει το... όνομά της, ως δείγμα οριστικής ρήξης με το παρελθόν της!
Η Μάρτα, μητέρα της οικογένειας Γκράνβιλ, δεν έχει ιδιαίτερες θρησκευτικές ανησυχίες! Πρόκειται για γυναίκα που πέρασε αρκετά χρόνια στο πλευρό του άνδρα της που ήταν επίσκοπος, ο οποίος ωστόσο είχε σταματήσει να «κοιτά» προς τον Θεό και έμεινε πιστός μόνο στην λογική της εκκλησίας και μάλιστα μιας ομαδοποιημένης εκκλησίας με την μορφή «μήτρας» για την γέννηση διάφορων κοινωνικών ιδεών...
Η Μάρτα καθ' όλη την οικογενειακή και κοινωνική της πορεία, κουβαλά την παράδοση της εβραϊκής οικογένειας που συνελήφθη στην Πολωνία και πέθανε στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως.
Η επιστημονική της λογική, σαν ανθρωπολόγος, και η μελέτες πάνω σε πρωτόγονες φυλές της Αφρικής, όπως πχ η ζωή των Χάντζα, την οδήγησαν στο συμπέρασμα πως η κοινωνική ζωή των ομάδων αυτών, αλλά και οι αξίες τους, «δείχνουν» να είναι όμοιες μ' αυτές του ανθρώπου πριν φύγει από τον ...«παράδεισο».
Τα τρία αυτά πρόσωπα διαπλέκονται σε μια σπονδυλωτή ιστορία διαφορετικών ηθικών και υπαρξιακών προσεγγίσεων! Μέσα από τις φοβίες, τις κοινωνικές διαδρομές, αλλά και τις ιδιότυπες θρησκευτικές λογικές τους, θα δημιουργήσουν μια περίεργη και πρωτοπόρα, για την εποχή, οικογενειακή εικόνα! Μια εικόνα που θα χρωματίζει τις υπαρξιακές ακολουθίες μιας ολόκληρης κοινωνίας!
Ο Μάικλ Αρντίτι πιάνεται από μια πολύ περίεργη ιδέα η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί και ιδιαίτερα έξυπνη! Παίρνοντας σαν βάση την διαφορετικότητα των θρησκειολογικών και κοινωνικών αντιλήψεων μιας ασυνήθιστης οικογένειας, «φτιάχνει» ένα ολόκληρο μυθιστόρημα γύρω από αυτές.
Ο αναγνώστης «οσμίζεται» με το καλημέρα την εξαιρετική δομική σκέψη του συγγραφέα αλλά και την τακτοποιημένη «σπονδυλωτή λογική» που αποπνέει το μυθιστόρημα.
Οι ιδέες και τα πάθη, οι συμπεριφορές και ο πόλεμος της αμφίδρομης σεξουαλικότητας , οι καμένες λογικές και ψεύτικοι θρησκευτικοί δισταγμοί, σχηματίζουν ένα εξαιρετικό και ιδιαίτερα θελκτικό πεζογράφημα!
Στην ουσία έχουμε να κάνουμε με μια ανάγλυφη απεικόνιση της θρησκευτικής και κοινωνικής ζωής μέσα από δρόμους αντιδραστικούς και δύσβατους!
****************************************
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
ΤΙΤΛΟΣ: Ο ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΑΪΚΛ ΑΡΝΤΙΤΙ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΠΟΛΙΣ, 2011
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου