Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Η αντίστροφη μέτρηση προς ένα κόσμο χωρίς θανατική ποινή

Η αντίστροφη μέτρηση προς ένα κόσμο χωρίς θανατική ποινή


Η Διεθνής Αμνηστία (ΔΑ) υλοποιεί μια συνεχή εκστρατεία για την ολική κατάργηση της θανατικής ποινής. Η ΔΑ πιστεύει πως η θανατική ποινή παραβιάζει το δικαίωμα στη ζωή και είναι η ύστατη σκληρή, απάνθρωπη και ταπεινωτική τιμωρία. Η ΔΑ αντιτίθεται στη θανατική ποινή σε κάθε περίπτωση χωρίς καμία εξαίρεση, χωρίς να λαμβάνει υπόψη το είδος του εγκλήματος, τα χαρακτηριστικά του παραβάτη ή τη μέθοδο που χρησιμοποιεί το κράτος για τη θανάτωση του φυλακισμένου.

Η ΔΑ πιστεύει πως η θανατική ποινή νομιμοποιεί μια μη αναστρέψιμη πράξη κρατικής βίας. Έρευνες δείχνουν πως η επιβολή της θανατικής ποινής συχνά χαρακτηρίζεται από διακρίσεις, καθώς χρησιμοποιείται δυσανάλογα εναντίον των φτωχών, των μειονοτήτων και εναντίων μελών φυλετικών, εθνικών και θρησκευτικών κοινοτήτων. Η θανατική ποινή συχνά επιβάλλεται μετά από μια κατάφωρα άδικη δίκη. Αλλά ακόμη και όταν οι δίκες σέβονται τα διεθνή πρότυπα δίκαιης δίκης, ο κίνδυνος εκτέλεσης ενός αθώου δεν μπορεί ποτέ να αποκλειστεί πλήρως- η θανατική ποινή αναπόφευκτα θα έχει ως θύματά της αθώους, όπως έχει γίνει πολλάκις φανερό.

Θανατική ποινή 1Η θανατική ποινή όχι μόνο παρουσιάζει το κίνδυνο μη αναστρέψιμου λάθους, αλλά επίσης δεν έχει αποδειχτεί πως έχει ισχυρό αποτρεπτικό αποτέλεσμα. Αρνείται την προοπτική της επανένταξης. Προωθεί απλοϊκές απαντήσεις σε περίπλοκα ανθρώπινα προβλήματα, αντί να επιδιώκει λύσεις. Καταναλώνει πηγές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν καλύτερα για να καταπολεμηθούν τα βίαια εγκλήματα και να βοηθηθούν τα θύματά της. Είναι ένα σύμπτωμα της κουλτούρας της βίας, όχι μια λύση σε αυτή. Είναι μια προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Από το 1977, η ΔΑ διεξάγει εκστρατεία για την κατάργηση της θανατικής ποινής. Η εκστρατεία θα συνεχιστεί μέχρι να δούμε έναν κόσμο απαλλαγμένο από αυτή τη σκληρή, απάνθρωπη και ταπεινωτική τιμωρία. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε:
http://www.amnesty.org/en/death-penalty

Διαβάστε τη σχετική αναφορά μας: Η Διεθνής Αμνηστία και η κατάργηση της θανατικής ποινής. Παραθέτουμε δελτίο Τύπου της Διεθνούς Αμνηστίας (23/3/2009):

* Θανατική ποινή 2008: 2.390 εκτελέσεις παγκοσμίως, το 72% στην Κίνα

Η Διεθνής Αμνηστία αποκάλυψε σήμερα ότι, το 2008, οι περισσότερες εκτελέσεις στον κόσμο έγιναν στη Ασία, με την Κίνα να έχει πραγματοποιήσει περισσότερες εκτελέσεις από ό,τι όλη η υπόλοιπη υφήλιος συνολικά. Αντιθέτως, στην Ευρώπη μόνο μια χώρα εξακολουθεί να επιβάλλει τη θανατική ποινή: η Λευκορωσία.

«Η θανατική ποινή είναι η υπέρτατη σκληρή, απάνθρωπη και εξευτελιστική τιμωρία. Αποκεφαλισμοί, ηλεκτρικές καρέκλες, απαγχονισμοί, θανατηφόρες ενέσεις, εκτελεστικά αποσπάσματα και λιθοβολισμοί δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα», δήλωσε η Αϊρίν Χαν, Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

Στην έκθεση, με τίτλο Θανατικές Καταδίκες και Εκτελέσεις το 2008, η οποία παρέχει μια παγκόσμια επισκόπηση της θανατικής ποινής, διαπιστώνεται ότι, μεταξύ Ιανουαρίου και Δεκεμβρίου 2008, εκτελέστηκαν τουλάχιστον 2,390 άνθρωποι σε 25 χώρες του κόσμου, ενώ τουλάχιστον 8,864 καταδικάστηκαν σε θάνατο σε 52 χώρες.

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρεται επίσης σε χώρες που επέβαλαν θανατικές ποινές μετά από άδικες δίκες, όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Ιράν, η Νιγηρία, η Σαουδική Αραβία, το Σουδάν και η Υεμένη. Η έκθεση καταγγέλλει τις διακρίσεις που συχνά χαρακτήρισαν την επιβολή της θανατικής ποινής το 2008, καθώς επιβλήθηκε δυσανάλογος αριθμός ποινών στους φτωχούς, Θανατική ποινή 2στις μειονότητες και σε μέλη φυλετικών, εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων, σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ιράν, το Σουδάν και η Σαουδική Αραβία. Ο κίνδυνος της εκτέλεσης αθώων εξακολουθεί να υπάρχει, όπως αναδεικνύει η περίπτωση των τεσσάρων θανατοποινιτών στις ΗΠΑ, που αφέθηκαν ελεύθεροι επειδή τελικά ήταν αθώοι.

Πολλοί θανατοποινίτες μαραζώνουν σε σκληρές συνθήκες κράτησης και αντιμετωπίζουν ψυχολογικές δυσκολίες. Για παράδειγμα, στην Ιαπωνία, οι κατάδικοι ειδοποιούνται επίσημα ότι θα απαγχονιστούν μόλις την ημέρα της εκτέλεσής τους και οι οικογένειές τους ειδοποιούνται μόνο μετά την εκτέλεση.

«Η θανατική ποινή δεν είναι απλώς πράξη, αλλά νομιμοποιημένη διαδικασία σωματικού και ψυχολογικού τρόμου, η οποία κορυφώνεται με το φόνο ανθρώπων από το κράτος. Πρέπει να πάρει τέλος», δήλωσε η Αϊρίν Χαν.

Το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου πλησιάζει όλο και περισσότερο στην κατάργηση της θανατικής ποινής, καθώς μόνον 25 χώρες, από τις 59 που διατηρούν τη θανατική ποινή, ανέφεραν ότι πραγματοποίησαν όντως εκτελέσεις το 2008. Ωστόσο, η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε ότι, παρά την τάση αυτή, οι θανατικές καταδίκες συνεχίζουν να επιβάλλονται κατά εκατοντάδες σε όλον τον κόσμο.

Η πρόοδος υπονομεύθηκε, ωστόσο, το 2008, από χώρες όπως ο Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, στην Καραϊβική, που πραγματοποίησε την πρώτη εκτέλεση στην αμερικανική ήπειρο εκτός ΗΠΑ από το 2003, και η Λιβερία, όπου θεσπίστηκε η θανατική ποινή για τα εγκλήματα της ληστείας, της τρομοκρατίας και της αεροπειρατείας.

«Τα καλά νέα είναι ότι εκτελέσεις πραγματοποιούνται μόνο από μικρό αριθμό χωρών, κάτι που δείχνει ότι πλησιάζουμε όλο και πιο κοντά σε έναν κόσμο χωρίς θανατική ποινή», επισήμανε η Αϊρίν Χαν. «Από την άλλη πλευρά, τα κακά νέα είναι ότι εκατοντάδες άνθρωποι συνεχίζουν να καταδικάζονται σε θάνατο και να υποφέρουν στις πολλές χώρες, οι οποίες δεν έχουν ακόμα επίσημα καταργήσει τη θανατική ποινή.»

Γεωγραφικές περιλήψεις:

  • Οι περισσότερες εκτελέσεις το 2008 πραγματοποιήθηκαν στην Ασία, όπου 11 χώρες συνεχίζουν να εφαρμόζουν τη θανατική ποινή: Αφγανιστάν, Βιετνάμ, Ιαπωνία, Ινδονησία, Κίνα, Βόρεια Κορέα, Μαλαισία, Μογγολία, Μπαγκλαντές, Πακιστάν και Σιγκαπούρη. Η Κίνα και μόνο ευθύνεται για σχεδόν τα τρία τέταρτα των εκτελέσεων στον κόσμο, έχοντας πραγματοποιήσει τουλάχιστον 1718 εκτελέσεις - αν και πιστεύεται ότι ο αριθμός είναι πολύ υψηλότερος, καθώς τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις θανατικές καταδίκες και τις εκτελέσεις παραμένουν κρατικά μυστικά.
Θανατική ποινή 3  • Η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική ήταν η περιοχή με τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό εκτελέσεων (508). Στο Ιράν, ο λιθοβολισμός και ο απαγχονισμός ήταν ανάμεσα στις σκληρές και απάνθρωπες μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν, με την εκτέλεση τουλάχιστον 346 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων οκτώ ανηλίκων παραβα΄΄των. Στη Σαουδική Αραβία, όπου η εκτέλεση διενεργείται συνήθως με δημόσιο απαγχονισμό και ακολουθείται, σε μερικές περιπτώσεις, από σταύρωση, εκτελέστηκαν τουλάχιστον 102 άνθρωποι.
  • Στην αμερικανική ήπειρο, μόνον οι ΗΠΑ εκτελούν συνεχώς, με 37 εκτελέσεις το 2008, από τις οποίες πραγματοποιήθηκαν στο Τέξας περισσότερες απ' ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη πολιτεία. Η απελευθέρωση τεσσάρων θανατοποινιτών στις ΗΠΑ επειδή ήταν αθώοι ανεβάζει τον αριθμό τέτοιων περιπτώσεων απελευθέρωσης θανατοποινιτών σε περισσότερες από 120 από το 1975. Η μοναδική άλλη χώρα στην αμερικανική ήπειρο που πραγματοποιεί εκτελέσεις είναι ο Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, το πρώτο κράτος στην Καραϊβική που έχει πραγματοποιήσει εκτέλεση από το 2003.
  • Η Ευρώπη θα ήταν μια «ζώνη απαλλαγμένη από τη θανατική ποινή», αν δεν υπήρχε η περίπτωση της Λευκορωσίας, όπου η θανατική ποινή παραμένει τυλιγμένη σε πέπλο μυστικότητας: εκτέλεση με σφαίρα στον αυχένα και καμία επίσημη πληροφόρηση των συγγενών σχετικά με την ημερομηνία της εκτέλεσης ή τον τόπο ταφής του σώματος. Η πρώην σοβιετική χώρα πραγματοποίησε τέσσερις εκτελέσεις το 2008 και παραμένει η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που διατηρεί τη θανατική ποινή.
  • Μόνο δυο επίσημα καταγεγραμμένες εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν στην Υποσαχάρια Αφρική το 2008, αλλά τουλάχιστον 362 άνθρωποι καταδικάστηκαν σε θάνατο. Το 2008 σημειώθηκε επίσης μια οπισθοδρομική εξέλιξη στη Λιβερία, όπου η θανατική ποινή επαναφέρθηκε σε ισχύ για τα εγκλήματα της ληστείας, της τρομοκρατίας και της αεροπειρατείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου