Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Ο νέος Μπραντ Πιτ είναι... Τούρκος!

Ο νέος Μπραντ Πιτ είναι... Τούρκος!

TV EΘΝΟΣ
Text Size Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
Ο «Μπραντ Πιτ του Αραβικού Κόσμου», Κιβάντις Τατλιτούγ.
Ηγετικό ρόλο στην ψυχαγωγία έχει πάρει η Τουρκία στον αραβικό κόσμο, καθώς τα τελευταία χρόνια η τηλεοπτική παραγωγή, κυρίως... σαπουνιών (βλέπε σαπουνόπερες) της γείτονος χώρας γνωρίζει τρομερή άνθηση.

Ενώ εμείς στην Ελλάδα παρακολουθούμε με προσήλωση τις περιπέτειες της Σεχραζάτ και του Ονούρ στη σειρά «Χίλιες και μία νύχτες», όλος ο αραβικός κόσμος, από τη Συρία, τη Σαουδική Αραβία, το Μαρόκο, το Ιράκ έως τα Ηνωμένα Εμιράτα, παρακολουθεί τουρκικές σειρές, από τα κλασικά μελοδράματα, κωμωδίες ακόμα κι αστυνομικά με ακατάπαυστη δράση.
Η τηλεθέασή τους είναι τέτοια που οι δρόμοι σχεδόν ερημώνουν την ώρα της προβολής τους, ενώ εξαιτίας αυτών των σειρών, η Τουρκία έχει μετατραπεί σε αγαπημένο τόπο διακοπών για πολλούς Αραβες.
Την αρχή έκανε η σειρά «Γκουμούς» (Ασημένια) η οποία παιζόταν από το 2005 έως το 2007 στο κανάλι, «Kanal D», ενώ από πέρσι προβάλλεται στη Μέση Ανατολή με τον τίτλο «Νουρ». Η επιτυχία της σειράς είναι τέτοια που το αραβικό δορυφορικό κανάλι MBC που την προβάλλει δημιούργησε ένα καλωδιακό κανάλι που την προβάλλει όλο το 24ωρο, ενώ ετοιμάζει και ταινία βασισμένη στη σειρά.
H σειρά «Γκουμούς» (Ασημένια).
H σειρά «Γκουμούς» (Ασημένια).
Η υπόθεσή της περιστρέφεται γύρω από τον Μεμέτ, έναν μοναχογιό πλούσιου επιχειρηματία, ο οποίος έπεσε σε κατάθλιψη μετά τον θάνατο της αρραβωνιαστικιάς του. Αρχισε να πίνει και προκειμένου να τον σώσει η οικογένειά του τον αναγκάζει να παντρευτεί τη Νουρ, η οποία ζει στην επαρχία και ξέρει μόνο να ράβει. Γρήγορα όμως καταφέρνει να στήσει τη δική της εταιρεία γυναικείων ενδυμάτων, κερδίζοντας τον έρωτα και τον θαυμασμό του συζύγου της.
Στην πορεία υπάρχουν κι ανατροπές (ας μην τις αποκαλύψουμε αφού ίσως κάποια στιγμή προβληθεί και στη χώρα μας, δεδομένης της αγάπης που μας έπιασε με τα τουρκικά τηλεοπτικά προϊόντα), πάντως όπως σε κάθε σαπουνόπερα, που σέβεται τον εαυτό της, η αγάπη τελικά κερδίζει.
H σειρά «Ασκ-ι-Μέμνου», (Απαγορευμένη αγάπη).
H σειρά «Ασκ-ι-Μέμνου», (Απαγορευμένη αγάπη).
Και μαζί με την αγάπη, κερδισμένοι ήταν αναμφισβήτητα οι πρωταγωνιστές της σειράς, Σονγκιούλ Οντέν και Κιβάντις Τατλιτούγ, ο Μεμέτ ή «Μπραντ Πιτ του Αραβικού Κόσμου», όπως τον αποκαλούν. Πρώην μπασκετμπολίστας και μοντέλο, κατέκτησε τις καρδιές εκατομμυρίων γυναικών στον αραβικό κόσμο, επειδή ήταν τρυφερός κι άφηνε στη γυναίκα του περιθώρια πρωτοβουλίας, ενώ σεβόταν τη γνώμη της. Για τα γαλάζια του μάτια, πολλά ζευγάρια χώρισαν, αφού για τις καταπιεσμένες γυναίκες της Μέσης Ανατολής ο Μεμέτ αντιπροσωπεύει τον τέλειο άνδρα.
Το 2009 ανακηρύχθηκε ως ο «πιο σέξι άνδρας της Τουρκίας» ύστερα από δημοσκόπηση της εφημερίδας «Hurriyet» και τώρα γνωρίζει την ίδια επιτυχία, πρωταγωνιστώντας σε μία άλλη δημοφιλή σειρά, την «Ασκ-ι-Μέμνου», («Απαγορευμένη Αγάπη»).
«Ασμαλί Κονάκ» (Το σπίτι με τα αμπέλια).
«Ασμαλί Κονάκ» (Το σπίτι με τα αμπέλια).
Η υπόθεσή της αφορά μία νέα γυναίκα η οποία παντρεύεται έναν μεγαλύτερό της άνδρα -πλούσιο εννοείται-, ερωτεύεται το νεαρό ανιψιό του -τον Τατλιτούγ- που ζει μαζί τους, ο οποίος όμως ερωτεύεται την κόρη του θείου του και εξαδέλφη του. Πολύ κλάμα μου μυρίζει η υπόθεση...
Μία ακόμα ερωτική σειρά που γνωρίζει επιτυχία είναι η «Ασμαλί Κονάκ» («Το σπίτι με τα αμπέλια»), η οποία διαδραματίζεται στην Καππαδοκία. Προβλήθηκε από το κανάλι ATV σε 54 επεισόδια, ενώ το φινάλε της γυρίστηκε σε ταινία. Πρωταγωνιστές ο Σεϊμάν, γόνος πλούσιας οικογένειας της Καππαδοκίας, και η Μπαχάρ, την οποία γνώρισε στη Νέα Υόρκη όπου πήγε για σπουδές.
Μια πετυχημένη δραματική σειρά είναι η «Ασι».
Μια πετυχημένη δραματική σειρά είναι η «Ασι».
Να και τα πλούσια εξωτερικά γυρίσματα, για να μη νομίζει ο Παπακαλιάτης πως έχει μόνο αυτός την αποκλειστικότητα της Νέας Υόρκης... Φυσικά ερωτεύονται, παντρεύονται και πάνε να ζήσουν στο σπίτι με τα αμπέλια. Στην πορεία η Μπαχάρ αρρωσταίνει βαριά (την έχουν μία μανία οι γείτονες φίλοι μας με τον καρκίνο) και το ζευγάρι επιστρέφει στην Αμερική προκειμένου να σωθεί η Μπαχάρ, αλλά και ο γάμος τους που στο μεταξύ είχε αρχίσει να γέρνει σαν τον... Πύργο της Πίζας.
Μία ακόμα πετυχημένη δραματική σειρά είναι η «Ασι» που προβλήθηκε από το 2007 έως το 2009 στο κανάλι «Kanal D» και η ιστορία βασίζεται στον μύθο του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, αφού οι οικογένειες των δύο ερωτευμένων πρωταγωνιστών, Δεμίρ και Ασι, μισιούνται και κρύβουν πολλά σκοτεινά μυστικά.
«Κουρτλάρ Βαντίσι» (Η Κοιλάδα των Λύκων).
«Κουρτλάρ Βαντίσι» (Η Κοιλάδα των Λύκων).
Ολα αρχίζουν όταν ο Δεμίρ επιστρέφει στην πόλη που γεννήθηκε για να μάθει πώς πέθανε η μητέρα του και για να ανακαλύψει στη συνέχεια πως η οικογένεια της αγαπημένης του, Ασι, εμπλέκεται στο θάνατό της. Εκτός από τη Μέση Ανατολή, η σειρά προβλήθηκε στη Ρουμανία και τώρα προβάλλεται και στη Βουλγαρία.
Το τουρκικό τηλεοπτικό... μενού δεν περιλαμβάνει όμως μόνο ιστορίες αγάπης και πόνου. Εχει να επιδείξει κι αστυνομικά με κυριότερο το «Κουρτλάρ Βαντίσι» - «Η Κοιλάδα των Λύκων». Η ιστορία εξελίσσεται γύρω απ’ έναν πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών ο οποίος διεισδύει στην τουρκική μαφία και κατορθώνει να γίνει ο αρχηγός της και φυσικά να την εξαρθρώσει, κι όλα αυτά μόνος του.
Η σειρά γνώρισε τέτοια επιτυχία που υπήρξαν πολλές συνέχειες, μία με τη δράση να μεταφέρεται στο Ιράκ, μία στο Κουρδιστάν - κόπηκε όμως γρήγορα εξαιτίας του ευαίσθητου θέματος, ενώ η τελευταία εκδοχή, η «Κοιλάδα των Λύκων: Η Ενέδρα», που ξεκίνησε το 2007, γνωρίζει τεράστια επιτυχία.
Σε αυτήν τη σειρά, ο φίλος μας ο σούπερ πράκτορας αποφασίζει να ξεκινήσει μάχη ενάντια σε τέσσερις μεγάλες τουρκικές οικογένειες που ελέγχουν τη δημόσια οικονομία και ταυτόχρονα να βοηθήσει την Αχού Τόρος, μια νεαρή επιχειρηματία που έχασε τον πατέρα της εξαιτίας μιας συνωμοσίας των τεσσάρων αυτών οικογενειών. Ο μεγαλύτερος δε εχθρός του πράκτορά μας είναι ο «Μεγάλος Αλέξανδρος», και όχι, δεν είναι Ελληνας.
Χρυσούλα Κατσαρού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου