Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Θα επαναφέρουν τη θανατική ποινή;

Θα επαναφέρουν τη θανατική ποινή;

Η ανώτατη δικαστική ποινή που μπορεί να επιβληθεί στη Νορβηγία είναι 21 χρόνια. 93 οι νεκροί. Σοκάρουν όσα ανέφερε σε αναρτήσεις στο ίντερνετ ο σφαγέας.

Η νορβηγική αστυνομία επιβεβαίωσε σήμερα ότι ο φερόμενος ως δράστης των επιθέσεων της Παρασκευής Άντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ δημοσίευσε αντιισλαμικό
Θα επαναφέρουν τη θανατική ποινή;
μανιφέστο 1.500 σελίδων λίγες ώρες πριν πραγματοποιήσει τις επιθέσεις.
Στο βιβλίο αυτό στο ίντερνετ περιγράφεται ο σχεδιασμός, η παρασκευή των εκρηκτικών και η βίαιη φιλοσοφία που οδήγησαν στη βομβιστική επίθεση στο κέντρο του Όσλο και στην επίθεση με όπλο σε κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησί Οτόγια.
"Το μανιφέστο αυτό δημοσιεύτηκε την ημέρα που έγιναν τα γεγονότα", δήλωσε ο αξιωματούχος της αστυνομίας του Όσλο Σβέινουνγκ Σπόνχαϊμ σε συνέντευξη Τύπου.
Οι φόνοι θα προσελκύσουν την προσοχή στο μανιφέστο, το οποίο ονομάζεται "2083-Μια Ευρωπαϊκή Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας", γράφει ο Μπρέιβικ.
"Όταν αποφασίσεις να χτυπήσεις, είναι καλύτερο να σκοτώσεις πολύ περισσότερους από αρκετούς, ειδάλλως διατρέχεις τον κίνδυνο να μειώσεις τον επιθυμητό ιδεολογικό αντίκτυπο του πλήγματος", σημειώνει.
Ο μακελάρης στο μανιφέστο αυτό επιτίθεται επίσης στην "ισλαμική αποικιοκρατία και τον εξισλαμισμό της δυτικής Ευρώπης" και στην "άνοδο του πολιτιστικού Μαρξισμού της πολυπολιτιστικότητας".
"Θέλει να αλλάξει την κοινωνία", είχε δηλώσει νωρίτερα ο δικηγόρος του Γκέιρ Λίπσταντ στο NRK, ο οποίος είχε υπογραμμίσει επίσης ότι ο πελάτης του "πιστεύει ότι οι πράξεις του ήταν στυγερές, αλλά ότι στο δικό του το μυαλό ήταν απαραίτητες" και ότι επιθυμεί να τις εξηγήσει στο δικαστήριο τη Δευτέρα.
Εν τω μεταξύ στους 93 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών των δύο επιθέσεων που έγιναν την Παρασκευή στη Νορβηγία, μετά το θάνατο ενός ατόμου που είχε τραυματιστεί, επιβεβαίωσε η νορβηγική αστυνομία.
"Το σύνολο των νεκρών ανέρχεται τώρα στους 93", δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Όσλο Άντερς Φρίντενμπεργκ.
Ο ίδιος σημείωσε εξάλλου ότι η επιχείρηση που πραγματοποίησε σήμερα η νορβηγική αστυνομία στο ανατολικό τμήμα του Όσλο δεν είχε κάποιο αποτέλεσμα, καθώς "δεν βρέθηκε καμία εκρηκτική ουσία" και "οι άνθρωποι που συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν αφέθηκαν ελεύθεροι".
Αυτοί "δεν συνδέονταν κατά κανέναν τρόπο με την υπόθεση", διευκρίνισε.
Σήμερα και η αστυνομία του Όσλο ανακοίνωσε ότι ο κατηγορούμενος για τις επιθέσεις αναγνωρίζει τις πράξεις του, αλλά "όχι την εγκληματική του ευθύνη".
Στη Νορβηγία μπορεί να επιβληθεί μέγιστη ποινή κάθειρξης 21 ετών. Αυτό έχει οδηγήσει μερικές φωνές να ταχθούν στο ίντερνετ υπέρ της προσωρινής επαναφοράς της θανατικής ποινής, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Επαναφορά της θανατικής ποινής;
Μάλιστα τις τελευταίες ώρες στη Νορβηγία γίνονται συζητήσεις για επαναφορά της θανατικής ποινής. Στη χώρα η ανώτατη δικαστική ποινή που μπορεί να επιβληθεί είναι μόνο 21 χρόνια κάτι που δεν ικανοποιεί τους Νορβηγούς που πενθούν για τα 93 θύματα.
Βοήθεια από το εξωτερικό
Στο Οσλο αναμένεται, "ένας εγκληματολόγος της Σκότλαντ Γιάρντ πρόκειται να συνδράμει την αστυνομία του Οσλο στο έργο της διαλεύκανσης των συνθηκών, κάτω απ τις οποίες 93 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους".
Εν τω μεταξύ ανακοινώνεται ότι "ανταλλάσσονται ήδη πληροφορίες της νορβηγικής αστυνομίας και με το δίκτυο της Ιντερπολ".
Αύριο στον δικαστή ο σφαγέας
Η αστυνομία του Όσλο ανακοίνωσε, σήμερα ότι ο Αντερς Μπέριγκ Μπρέιβικ θα οδηγηθεί "αύριο Δευτέρα στον δικαστή", αρμόδιο να αποφασίσει την παράταση της κράτησής του έως ότου γίνει η δίκη για τις ανθρωποκτονίες, "που ο Μπέριγκ Μπρέιβικ ομολογεί ότι τέλεσε".
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία στη Νορβηγία, "η παράταση της κράτησης αφορά χρονικό διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, το οποίο όμως είναι ανανεώσιμο".
Μαρτυρίες σοκ
Ο Οτο Λέβικ, ένας απ τους πολλούς και γενναίους Νορβηγούς που με τη βάρκα του βρέθηκε κοντά στο νησί Οτόγια την ώρα του μακελειού, βρέθηκε μπροστά στο φοβερό δίλημμα “ποιόν να σώσω, ποιόν ν αφήσω”, ενώ ταυτόχρονα δεχόταν τα πυρά του δράστη.
Ο Λέβικ, όπως κι άλλοι διασώστες έκαναν, έριξε στα νερά της λίμνης Τίρι-φιόρντ πολλά σωσίβια, σωτήρια για όσους νέους μπορούσαν να τα πλησιάσουν και με αυτά να απομακρυνθούν απ το πεδίο πυρών του ακροδεξιού Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ.
Σύμφωνα με συγκλίνουσες μαρτυρίες διασωστών, ο τρόμος των νέων στο νησί Οτόγια την ώρα του μακελειού έγινε τέτοιου βαθμού, ώστε τους κατέλαβε, τελικά, υστερία. Φώναζαν δυνατά ,τρέμοντας πολύ τρομαγμένοι, αντικρίζοντας τους διασώστες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου