Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Ο ΕΡΩΣ

Ο ΕΡΩΣ

Ο ΕΡΩΤΑΣ
Σύμφωνα με την ορφική διδασκαλία, ο Έρωτας προήλθε από το «κοσμικό αυγό» που άφησε η Νύχτα στους κόλπους του Ερέβους. Υπέρ μιας κοσμογονικής καταγωγής του τίθεται και ο Ησίοδος στη Θεογονία, καθώς αναφέρει πως ο Έρωτας προήλθε από το Χάος μαζί με τη Γαία, στοιχεία επίσης χωρίς γεννήτορες.
Στη μεταομηρική μυθολογία παρουσιάζονται γεννήτορες του Έρωτα, ενώ συχνά σχετίζεται με τη θεά Αφροδίτη. Σύμφωνα με τη Σαπφώ είναι γιος της Αφροδίτης και του Ουρανού, ενώ σύμφωνα με τον Σιμωνίδη τον Κείο είναι γιος της Αφροδίτης και του Άρη. Αναφέρεται και ως υπηρέτης και συνοδός της Αφροδίτης. Ο Αλκαίος αναφέρει ότι ο Έρωτας ήταν γιος της Ίριδας και του Ζέφυρου. Σε άλλες πηγές, πατέρας του Έρωτα θεωρείται ο Ήφαιστος.
Από τους τραγικούς, ιδιαίτερη σημασία στον θεό Έρωτα αποδίδει ο Ευριπίδης. Ο Ευριπίδης διαχωρίζει τη δύναμη του Έρωτα σε δύο μορφές: Σε αυτή που μπορεί να οδηγήσει στην Αρετή και σε εκείνη που οδηγεί στην Αθλιότητα. Με παρόμοιο τρόπο, στο Συμπόσιο του Πλάτωνα εντοπίζουμε τον «καλό» Έρωτα (γιο της Αφροδίτης Ουρανίας) και τον «κακό» Έρωτα (γιο της Αφροδίτης Πανδήμου).
Ηλεκτρονική πηγή: http:// upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/…
 
Η ΑΓΑΠΗ
Γεννήθηκε με τον ερχομό της χριστιανοσύνης…Έχει πιθανών εσώτερο χαρακτήρα που δεν τον γνωρίζουμε; Ή είναι εκείνο που ψιθυρίζεται σε φιλοσοφικούς κύκλους…(Ηγάπησα: ηγούμαι+ποίησης = Αγάπησα)….  
Η Σοφία…είχε τρεις κόρες, την Ειρήνη, την Αγάπη και την Ελπίδα. Και οι τέσσερεις Αγίες….
Ενώ σήμερα είναι μια λέξη καθημερινή και εκφράζει κάποια ανθρώπινα συναισθήματα στις περισσότερες επαφές μας με το “σύμπαν” σύνολο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου