Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

[Ανορθόδοξα] Η νήσος των τυφλών ποιητών

[Ανορθόδοξα] Η νήσος των τυφλών ποιητών

Του Τάκη Θεοδωρόπουλου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012
Υπερβάλλοντα αριθμό αομμάτων που εισπράττουν επίδομα εντόπισαν οι ελεγκτές στην ιστορική Χίο. Και έσπευσαν στο νησί για να τους δώσουν πίσω το φως που έχασαν. Και να σταματήσουν να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό με τα σκοτάδια τους. Υποθέτω δε ότι εντός των ημερών θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους. Και θα ξετρυπώσουν εκείνη τη γιαγιούλα που συνελήφθη να κάνει σταυροβελονιά ενώ εισέπραττε επίδομα τυφλότητας, και τον άλλον που απολάμβανε το ηλιοβασίλεμα και τον τρίτο που φωτογράφιζε γάμους και πάει λέγοντας.
Παραγνωρίζοντας ότι κατ' αυτόν τον τρόπο προσβάλλουν και κακοποιούν την πνευματική παράδοση του τόπου. Και την παραδίδουν στη ρηχότητα της ταπεινής λογιστικής τους. Διότι η γη της Ιωνίας, εκτός από το δάκρυ του μαστιχόδεντρου και πόντους σε καράβια, δικαιούται να υπερηφανεύεται ότι γέννησε και τον ποιητή των ποιητών, τον Ομηρο. Για του λόγου το αληθές δε, όσοι δεν πιστεύουν, μπορούν να επισκεφθούν την τοποθεσία «Δασκαλόπετρα», βράχο παρά θίν' αλός όπου ο ποιητής, τον 8ο αιώνα πριν από τον Χριστό, διατηρούσε φροντιστήριο δημιουργικής γραφής.
Επειδή κατάγομαι, κατά το ήμισυ, από τη Χίο, από μικρός αναρωτιόμουν τι στην ευχή δίδασκε ο Ομηρος καθισμένος στην πέτρα. Ομως αυτό δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι καθόταν, και το γεγονός ότι καθόταν αποδεικνύει ότι καταγόταν κιόλας. Και ως γνωστόν ο Ομηρος δεν είδε ποτέ το φως της ημέρας, όχι πως δεν γεννήθηκε ποτέ, απλώς ήταν αόμματος ο άνθρωπος. Εκτοτε δε συμπατριώτες του περνούν από γενιά σε γενιά τα μυστικά της ποιητικής του τέχνης διά της τυφλότητας. Και ενώ κατά τα λοιπά μπορεί να βλέπουν μια χαρά, όταν τους καταλάβει ο οίστρος υφίστανται μυωπική καταρροή και αρχίζουν να δημιουργούν. Τι «μήνιν άοιδε», τι «τέτληθι κραδίη», και τι «κάρη κομώοντες» πέφτουν σ' αυτές τις περιπτώσεις δεν περιγράφεται. Για να μην πω για εκείνον τον «ούλο όνειρο» που σε επισκέπτεται στον ύπνο σου και σου τα λέει άλλα αντ' άλλων. Αυτοί τις αρχαίες παραδόσεις θέλουν να κρατήσουν ζωντανές. Τώρα, αν το Κράτος Προνοίας, το και «κοινωνικό» καλούμενο, θέλει να τους κόψει το επίδομα, αυτοί δεν φταίνε τίποτε. Απλώς θα πρέπει να αντιληφθούν οι κύριοι του ΙΚΑ, του ΜΙΚΑ και των λοιπών Ταμείων, οι οποίοι ξαφνικά ξύπνησαν τα ξημερώματα κι έριξαν μια ματιά γύρω τους κι αναρωτήθηκαν «Μα πού να βρίσκομαι άραγε; Τι ζητούν όλοι αυτοί οι αόμματοι από μένα;», θα πρέπει να αντιληφθούν, λέγω, ότι αναλαμβάνουν μια τεράστια ευθύνη απέναντι στον μακραίωνο πολιτισμό του Εθνους μας. Κι αν δεν γυρίσουν από την άλλη για να συνεχίσουν να κοιμούνται, όπως έκαναν τόσα χρόνια με τόση επιτυχία, τουλάχιστον να μη μας παριστάνουν τους άσχετους. Διότι και ο Ομηρος ήταν τυφλός και, αν και τυφλός, έβλεπε μια χαρά. Αφού αν δεν έβλεπε μια χαρά, τότε πώς θα ήταν σε θέση να περιγράψει τα πλοία των Αχαιών στο Β' της «Ιλιάδας», όπερ έδει δείξαι. Ιδού λοιπόν ποια αδιέξοδα μονοπάτια μάς περιμένουν όταν δεν λαμβάνουμε υπόψη τον πανάρχαιο πολιτισμό αυτού του τόπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου