Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

ΓΙΟΛΑΝΤΑ: ΜΙΑ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΠΟ ΕΝΕΡΓΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΑΕΠ


ΓΙΟΛΑΝΤΑ: ΜΙΑ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΠΟ ΕΝΕΡΓΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΑΕΠ


ΓΙΟΛΑΝΤΑ:
ΜΙΑ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΠΟ
ΕΝΕΡΓΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΑΕΠ

        Ήμουν μέλος της Ορθόδοξης εκκλησίας και μετά η οικογένειά μου γνώρισε την ΕΑΕΠ. Οι γονείς μου ήταν από τους πιο φανατικούς οπαδούς και μάλιστα ο πατέρας μου έχει και κάποιο αξίωμα εκεί (πρεσβύτερος/διάκονος). Για πολλά χρόνια υποστήριζα κι εγώ φανατικά κάποια πράγματα, αλλά όταν ωρίμασα είδαπολλά λάθη και μου δημιουργήθηκαν απορίες:
1 Όπως ξέρετε, οι σχέσεις απαγορεύονται και επιτρέπεται μόνο ο γάμος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παντρεύονται πολύ νωρίς, αφού δεν άντεχαν με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλά προβλήματα, αφού τα παιδιά ήταν ανώριμα ακόμα. Επικρατούσε επίσης η άποψη ότι μόνο μέλος μπορείς να παντρευτείς, ενώ όλοι οι άλλοι ήταν “κόσμος”. Σαν επιχείρημα έφερναν αυτό που λέει η Γραφή, ότι “μην ομοζυγείτε με τους απίστους”. Όμως αυτό γράφτηκε σε εποχή όπου η εκκλησία του Χριστού ξεχώριζε και όλοι οι άλλοι ήταν ειδωλολάτρες, οπότε δεν έχει καμία σχέση με τη σύγχρονη εποχή όπου ο ίδιος ο Χριστιανισμός έχει τόσα δόγματα. Έπειτα, έβλεπα να παντρεύονται πρώτα τα παιδιά αυτών που είχαν κάποιο αξίωμα στην εκκλησία και γενικά ήταν σαν να έπρεπε να έχεις μέσο για να βρεις κάποιον εκεί. Οι γονείς μου με πότιζαν με την ιδέα ότι πρέπει να αντέξω μέχρι να μου βρει ο Κύριος κάποιον κι εγώ η ανόητη δεν καταλάβαινα τότε ότι αν δεν δραστηριοποιηθείς κι εσύ, δεν πρόκειται να έρθει ο πρίγκιπας του παραμυθιού να σε πάρει στο άλογό του. Οι γονείς μου ήταν πολύ αυστηροί και τα κατέκριναν όλα, ακόμα και τις καφετέριες, το σινεμά, τα τραγούδια κτλ.
2 Με προβλημάτιζε επίσης η περηφάνεια που έβλεπα σε πολλούς που είχαναξίωμα και η τάση τους για ηγεσία.
3 Πολλοί οι οποίοι “προφήτευαν”, στην ουσία ήταν ψυχολογικό και νόμιζαν ότι προφητεύουν ενώ επαναλάμβαναν τα λόγια του κηρύγματος ή έλεγαν δικά τους ή έγλειφαν τους προεστώτες. Προσοχή όμως, δεν λέω ότι δεν υπάρχει το Άγιο Πνεύμα, αυτό το πιστεύω και πιστεύω επίσης ότι υπάρχουν πραγματικοί προφήτες όπου κι αν βρίσκονται, δηλαδή όχι στην ΕΑΕΠ απαραίτητα. Όμως δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις έπαιζε πολύ η ψυχολογία των μαζών και παρασύρονταν λέγοντας δικά τους.
4 Βρήκα ότι δεν τηρούσαν στην ουσία κατά γράμμα τη Γραφή όπως υποστήριζαν, ας πούμε την αφιέρωση των μωρών, δηλαδή την προσευχή που κάνει ο ποιμένας για το μωρό, αντί του νηπιοβαπτισμού. Σαν παράδειγμα από τη Γραφή φέρνουν την αφιέρωση του μικρού Χριστού, αλλά αυτό ήταν στην ουσία Παλαιά Διαθήκη, παρ’ όλο που αναγράφεται στην Καινή, αφού η Καινή άρχισε στην πραγματικότητα μετά την ανάσταση του Χριστού, όταν οι απόστολοι έβαλαν σε εφαρμογή τη νέα διδασκαλία. Οπότε τι σχέση έχει κάτι που ανήκει στο Μωσαϊκό νόμο με τα σύγχρονα μωρά;
5 Ο απόστολος Παύλος στα κριτήρια εκλογής των εργατών της εκκλησίας, λέει ότι πρέπει να έχουν τα τέκνα πιστά. Όμως εκεί εκλέγανε πολλούς με νεογέννητα μωρά. Πώς είναι πιστό ένα νεογέννητο;
6 Ενώ καταδίκαζαν παραδόσεις των γιορτών, π.χ το αρνί κτλ τότε γιατί συγκεντρώνονταν ανά παρέες και έτρωγαν και αρνί και έκαναν τα πάντα, ακόμα και τα φαγητά της Σαρακοστής έτρωγαν, ενώ τα καταδικάζουν!
7 Ενώ έλεγαν ότι δεν μπορεί να σωθεί κάποιος αν δεν αναγεννηθεί, τότε πώς όταν πέθαιναν άπιστοι συγγενείς τους λέγανε ότι σώθηκαν, μόνο επειδή άκουσαν κάποια τελευταία ευαγγελιακά λόγια πριν πεθάνουν; Ισχυρίζονταν μάλιστα ότι σώθηκαν “δια πυρός”, αλλά η Γραφή αναφέρεται σε διαφορετικό πράγμα όταν λέει αυτές τις λέξεις.
8 Αφού καταδίκαζαν την τηλεόραση και έκαναν προπαγάνδα εναντίον της,τότε γιατί είχαν οι περισσότεροι στα σπίτια τους; Γενικά λόγω της αυστηρότητας υπήρχε μια τάση υποκρισίας, δηλαδή να καταδικάζουν κάτι στα φανερά, αλλά να το κάνουν κρυφά.
Αυτά κι άλλα πολλά και κυρίως η καταπίεση των δικών μου με έκαναν να επαναστατήσω κι έκανα πολλά “απαγορευμένα”, με χειρότερο το ότι διάλεξα σύντροφο εκτός ΕΑΕΠ! Αν δεν το έκανα αυτό, ακόμα θα ψαχνόμουν. Οι δικοί μου τρελάθηκαν, το τι άκουσα δεν λέγεται, αλλά στο τέλος συμβιβάστηκαν κάπως. Κι αυτό βέβαια με ψέμματα, αφού τους είπα ότι εκείνος βαπτίστηκε στην ΕΑΕΠ, ενώ δεν είναι αλήθεια. Βρέθηκα γενικά σε κατάσταση γνωστικής ασυμφωνίας, δηλαδή, όταν δύο ιδέες, αυτή που πίστευες και κάποια καινούργια που αναδύεται, έρχονται σε σύγκρουση μεταξύ τους με αποτέλεσμα το άτομο να οδηγηθεί σε σύγχυση. Έτσι κι εγώ αμφισβητούσα αυτά που πίστευα τόσα χρόνια.
* Για την εκκλησία της Θεσσαλονίκης ξέρετε μάλλον, στην ΕΑΕΠ παραιτείται κάθε ένας που έχει αξίωμα αν πεθάνει η γυναίκα του. Όταν πέθανε η γυναίκα του ποιμένα της Θεσσαλονίκης, αυτός αρνήθηκε να παραιτηθεί, έγινε χαμός και τελικά διασπάστηκε η εκκλησία. Εκείνος κράτησε τους μισούς και συνέχισε να είναι ποιμένας, και οι άλλοι φύγανε σε δική τους αίθουσα με άλλο ποιμένα. Η δεύτερη θεωρείται βέβαια η σωστή ενώ η πρώτη εκκλησία “αποστάτιδα”. Ακόμα υπάρχει έριδα ανάμεσα στις δύο. Εγώ βασικά τον ποιμένα αυτόν τον καταλαβαίνω κάπως, γιατί ο λόγος του Θεού λέει “μιας γυναικός ανήρ”, αλλά μπορεί απλά να εννοεί ότι δεν μπορεί να είναι ο επίσκοπος πόρνος ή μοιχός. Πουθενά δεν λέει ότι πρέπει να παραιτείται όταν πεθαίνει η γυναίκα του.
* Σε μια ΕΑΕΠ κάποτε που χρειαζόταν καινούργιος υπεύθυνος νεολαίας γιατί ο παλιός είχε αρρωστήσει, σηκώθηκε ένας προφήτης, ο οποίος δεν γλωσσολάλησε, μίλησε κατευθείαν ελληνικά για το μήνυμα που ήθελε να δώσει και είπε ότι το Πνεύμα του Κυρίου προτείνει τον τάδε πρεσβύτερο για υπεύθυνο νεολαίας. Δεν ξέρω αν ήταν αλήθεια από το Θεό, πάντως τον συγκεκριμένο άνθρωπο εγώ τον σεβόμουν γενικά γιατί ήταν ο μοναδικός στον οποίον επαληθεύονταν όντως πράγματα που έλεγε στους ανθρώπους. Ο ποιμένας τότε, όταν το άκουσε, επειδή είχε σκοπό να βάλει το γιό του υπεύθυνο,έβγαλε την προφητεία ψευδή χωρίς δεύτερη σκέψη και για να εξισορροπήσει τα πράγματα, ακούστε τι έκανε! Έβγαλε το γιό του όπως είχε σχεδιάσει και ως βοηθό το γιό του πρεσβυτέρου για τον οποίον είχε μιλήσει η προφητεία, ο οποίος ήταν ακόμα ένα νιάναρο είκοσι χρονών κι ούτε αξίωμα είχε ούτε τίποτα!
* Σαν παράδειγμα των απαίσιων προξενιών που γίνονται, αναφέρω δύο πολύ γνωστούς πρεσβυτέρους στην ΕΑΕΠ, πολύ καλής οικονομικής κατάστασης, που οι δύο γιοί του ενός παντρεύτηκαν με τις δύο κόρες του άλλου. Δεν μπορούσαν να αφήσουν ούτε έναν, έπρεπε να τους βολέψουν όλους μαζί! Έτσι το χρήμα πήγε στο χρήμα και η περηφάνεια και των δύο οικογενειών διπλασιάστηκε. Μάλιστα ο ένας γιός που παντρεύτηκε, φλέρταρε με μια άλλη άμοιρη κοπέλα, η οποία δεν μπορούσε να πιστέψει τη μαχαιριά που δέχτηκε πίσω από την πλάτη της και τον είδε ξαφνικά να παίρνει μια κοπέλα με την οποίαν ούτε μιλούσε καν, μόνο λόγω του υποκριτικού προξενιού. Η πληγωμένη κοπέλα αποστάτησε μαζί με την οικογένειά της και ήταν πολύ καλά άτομα όλοι τους.
* Κάποιου πρεσβύτερου πέθανε η γυναίκα μετά από ατύχημα και έμεινε χήρος με τέσσερα παιδιά. Ούτε χρόνο είχε κλείσει από το θάνατο της γυναίκας του, όταν παντρεύτηκε την καλύτερή της φίλη, μια γυναίκα μόνη με άλλα τρία παιδιά, και όλα αυτά μέσα στην ίδια ΕΑΕΠ. Το παράδειγμά τους το μιμήθηκαν κι άλλοι δύο, όπου μία χήρα με μεγαλωμένα παιδιά, μετά από πολύ λίγο καιρό από το θάνατο του άντρα της παντρεύτηκε, με νυφικό επίσημα παρακαλώ, έναν χήρο με μεγαλωμένα παιδιά επίσης. Και αυτές οι οικογένειες είχαν φιλίες μεταξύ τους πριν τους θανάτους. Δεν μπορούσαν να περιμένουν ούτε λίγο καιρό εις σεβασμό στη μνήμη των νεκρών, χωρίς να υπολογίσουμε τα τραύματα των παιδιών, ντροπή τους!
* Πολλοί προεστώτες πριν κάποια χρόνια μπλέχτηκαν με χρηματιστήριακαι παρέσυραν κι άλλα μέλη να επενδύσουν εκεί. Όλα τα λεφτά χάθηκαν, μεγάλο σκάνδαλο που η ΕΑΕΠ προσπάθησε να κουκουλώσει.
* Είναι αναρίθμητα αλλά θα πω κι ένα τελευταίο: Ο ΕΑΕΠιτης Χαλκιάς βρίσκεται σε διαμάχη καιρό τώρα με το Νικολακόπουλο για θέματα διδασκαλίας ενώ άλλοι ποιμένες τον δέχονται κανονικά. Μήπως αυτός είναι ο άγγελος/αδελφός εν Χριστώ Ιησού; Είδα το όνομά του γι’αυτό.  Τα συμπεράσματα δικά σας. Πάντως το ότι δεν απαντάει κανένας ΕΑΕΠιτης σε όλα αυτά που έχω αναφέρει μέχρι τώρα, σημαίνει ότι τα δέχονται και δεν έχουν τι να πουν.
Αυτό με τρελαίνει και μένα στην ΕΑΕΠ, ότι διαφημίζονται ως η αλήθεια και κουκουλώνουν τα αρνητικά. Δεν ξέρω πώς τα καταφέρνουν και πείθουν ότι είναι η αλήθεια. Μάλλον αυτό που είπα, ότι διδάσκουν απλά το Λόγο του Θεού και κάτω από αυτόν κρύβουν όλα τα υπόλοιπα. Εγώ πολύ αργά κατάλαβα ότι πρόκειται για άλλη μια προτεσταντική παραλλαγή κι όχι για την απόλυτη αλήθεια. Ο Φέγγος επανειλημμένα έλεγε ότι η εκκλησία του Χριστού αναβίωσε τις έσχατες μέρες, δηλαδή το 66 που ιδρύθηκε η ΕΑΕΠ. Τρίχες! Είναι δυνατόν όπως λέτε κι εσείς τόσο καιρό να μην υπήρχαν αληθινοί Χριστιανοί;
Καλά, παιδιά, μιλάμε θα τρελαινόμουν αν δεν επαναστατούσα. Αυτό που με εξόργιζε περισσότερο ήταν το θέμα των υποκριτικών γάμων. Τα περισσότερα ζευγάρια δεν τα πήγαιναν καλά και μερικοί απατούσαν κιόλας και είναι φυσικό αφού δεν παίρνονταν από αγάπη, αλλά από οικογενειακές συμβάσεις. Ξέρω δύο κοπέλες που ακόμα περιμένουν οι κακομοίρες να βρεθεί κάποιος από κει να τις ζητήσει. Δεν τις προτιμάνε βλέπετε, γιατί οι γονείς τους είναι “άπιστοι”.Γιατί και μένα ήταν τυχαίο που άρχισα να έχω προτάσεις όταν έγινε πρεσβύτερος ο πατέρας μου; Και τι προτάσεις! Μου είπε κάποιος π.χ για έναν νέο που με ήθελε και όταν τον ρώτησα γιατί με ήθελε και τι είχε πει για μένα, τι άκουσα; Ότι θέλει το παιδί να έχει έναν πεθερό πρεσβύτερο! Εμένα μου άναψαν αμέσως τα λαμπάκια γιατί είμαι και αντιδραστική και απέρριψα αμέσως αυτή την ανοησία. Κλασικά ο “μεσάζων” μου είπε ότι ήταν από τον Κύριο να πάρω τον τάδε.
Σας ομολογώ ότι ήμουν μια ΗΛΙΘΙΑ τόσα χρόνια που πίστευα τα ψέμματα της μητέρας μου για το ότι πρέπει να περιμένω να μου φανερώσει ο Κύριος κάποιον κι ότι θα αμαρτήσω γερά αν πάρω κάποιον από τον “κόσμο”. Πήγα να πάθωκατάθλιψη, παρά τρίχα γλύτωσα. Ενώ μόλις γνώρισα τον σύντροφό μου εκτός της ΕΑΕΠ, ένιωσα για πρώτη φορά φυσιολογικός άνθρωπος.
Αν τυχόν διαβάζουν νέοι από την ΕΑΕΠ, θέλω να τους πω ΞΥΠΝΗΣΤΕ. Μην πιστεύετε στα παραμύθια της Χαλιμάς για κάποιον που θα έρθει εξ ουρανού να σας ζητήσει. Όλα είναι προσχεδιασμένα από τους ανωτέρους σας και όποιος δεν έχει μέσο είναι χαμένος. Καταστρέφονται τα καλύτερα χρόνια σας κι αν μείνετε στο ράφι ξέρετε τι θα πουν; “Κρίμα, δεν ήταν από τον Κύριο να βρει σύντροφο, έμεινε”. Με αηδιάζετε, ντροπή σας παλιο-υποκριτές!
Οι γονείς μου με έκαναν να υποφέρω πολύ σε όλη τη διάρκεια της ζωής μου. Ξέρεις τι είναι να σε υποτιμάνε συνέχεια, να σε βγάζουν αμαρτωλή και άχρηστη ενώ τους εαυτούς τους ευλογημένους, να λένε ότι θα πάθεις κακό στη ζωή σου κι ότι ο Κύριος μιλάει με το στόμα τους, να μην σε αφήνουν ούτε να μιλάς με αγόρι, να κρύβουν τα cd σου, να λένε ότι έγινες “κοσμική” επειδή κατέβασες ringtone στο κινητό σου, να λένε ότι είσαι εγκληματίας επειδή βλέπεις θρίλερ, να μην δέχονται ούτε να δουν τον άνθρωπο με τον οποίον διάλεξες να περάσεις τη ζωή σου επειδή δεν ανήκει στην ΕΑΕΠ και ακριβώς επειδή αυτός δεν ανήκει στην ΕΑΕΠ να σε λένε πόρνη;
Αυτοί είναι οι ΕΑΕΠιτες γονείς, τύραννοι, και δεν χρωστάω καμία ευγνωμοσύνη σ’ αυτούς φίλε επισκέπτη κι ούτε ντρέπομαι που το λέω.

ΣΑΝ ΕΠΙΛΟΓΟΣ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
ΤΗΣ ΓΙΟΛΑΝΤΑΣ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ
 (ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΙΣ 6/2/2011)
Kαι εγώ πλέον πηγαίνω μόνο στην Ορθοδοξία. Ήταν πάρα πολύ δύσκολη απόφαση και πέρασα από πολλά στάδια, αφού στην εαεπ σε γεμίζουν τύψεις αν παρεκκλίνεις από την ομάδα τους. Αν αφήσεις την εαεπ γι’αυτούς είναι σαν να άφησες το Χριστό.
Τώρα πηγαίνω στην Ορθοδοξία και νιώθω προπάντων ελεύθερη όταν είναι να πάω. Κανείς δεν θα με ρωτήσει γιατί δεν πήγα μια φορά ή προσωπικά στοιχεία. Είχα βαρεθεί με όλα αυτά τα κουτσομπολιά και τις ερωτήσεις στην εαεπ, δεν άντεχα άλλο. Εννοείται ότι και κάθε ορθόδοξος έχει τα ελαττώματά του, αφού άνθρωποι είμαστε, αλλά τουλάχιστον ασχολείται ο καθένας με τον εαυτό του και δεν κρίνει τους άλλους. Στην εαεπ όμως είναι σαν να πρωταγωνιστείς κάπου κι όλοι ενδιαφέρονται να μάθουν τι κάνεις και είναι έτοιμοι να σε κρίνουν.
Και αύριο είναι η πανηγυρική σύναξη της τοπικής μου εκκλησίας, του Άγιου Φώτιου και χαίρομαι πολύ που θα πάω. Στη μεταστροφή μου βοήθησαν διάφορα ορθόδοξα βιβλία που διάβασα, αλλά κυρίως βοήθησε αυτό το ιστολόγιο. Γι’ αυτό έχω να πω ευχαριστώ στο εγκόλπιο και να δώσω συγχαρητήρια, γιατί το έργο του έχει αποτέλεσμα και να συνεχίσει έτσι. Αν έπεισε εμένα που ήμουν πραγματικά πολύ “σκληρό καρύδι”, τότε μπορεί να πείσει κι άλλους και να τους απομακρύνει από υποκριτικές αιρέσεις.


 ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΟΝ ΕΓΚΟΛΠΙΟΝ    www.egolpion.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου