Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Το τελευταίο αντίο με ένα κόκκινο τριαντάφυλλο στον Λ. Κύρκο

Το τελευταίο αντίο με ένα κόκκινο τριαντάφυλλο στον Λ. Κύρκο

Τελευταία ενημέρωση:
Χιλιάδες κόσμου αποχαιρέτησε σήμερα τον Λεωνίδα Κύρκο στο Α' Νεκροταφείο. Δεκάδες πολιτικοί του σύντροφοι, οικογενειακοί του φίλοι, προσωπικότητες της τέχνης αλλά και απλοί πολίτες του είπαν το τελευταίο αντίο.
Τον επικήδειο στην πολιτική κηδεία εκφώνησε, σύμφωνα με επιθυμία του Λεωνίδα Κύρκου, ο Φώτης Κουβέλης, λέγονταςεκ μέρους του: "Ζήσαμε μια συναρπαστική περιπέτεια κι έβαλα κι εγώ το λιθαράκι μου στον αγώνα για το δίκιο και την ανθρωπιά. Να συνεχίσετε τον αγώνα για τον σοσιαλισμό με ελευθέρια και δημοκρατία, γιατί δεν έχει άλλη λύση ο κόσμος". Ιδιαίτερα συγκινημένοι όσοι βρέθηκαν στον Α' Νεκροταφείο, αποχαιρέτησαν τον ιστορικό ηγέτη, κρατώντας από ένα κόκκινο λουλούδι. Υπό τους ήχους μιας φυσαρμόνικας ξεκίνησε η τελετή, που έπαιξε τη μελωδία του τραγουδιού του Μ. Θεοδωράκη, «Δρόμοι παλιοί», ενώ λίγο πριν την ταφή ένα βιολί έπαιξε την απόσπασμα από την 9η του Μπετόβεν.
Ο γιος του Μίλτος Κύρκος διάβασε τον γραπτό αποχαιρετισμό του πατέρα του: "Ένα έχω να σας πω - μπείτε στη σύγκρουση ιδεών, αλλά όχι στη βία και τη μισαλλοδοξία".
Ο Μανώλης Γλέζος, ο Κων. Μητσοτάκης, ο Κων. Στεφανόπουλος, ο Πρόεδρος της Βουλής, οι υπουργοί Χρ. Παπουτσής, Ηλ. Μόσιαλος, Ν. Σηφουνάκης και Φ. Σαχινίδης, η Βάσω Παπανδρέου, ο Ι. Βαρβιτσιώτης, η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, ο Αντ. Λιβάνης, ο Μιχ. Σταθόπουλος, ο δήμαρχος Αθηναίων και ο πρωθυπουργός είπαν το τελευταίο αντίο στον Λ. Κύρκο στο Α' Νεκροταφείο.
"Αποχαιρετίσαμε σήμερα τον πολιτικό και πνευματικό μας πατέρα. Ο Λεωνίδας Κύρκος υπήρξε μεγάλο κεφάλαιο για την αριστερά και τον τόπο. Ήταν αγωνιστής της αριστεράς και της ζωής, αγαπημένος σύντροφος και άνθρωπος με άλφα κεφαλαίο", δήλωσε μετά την κηδεία ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε από την πλευρά του:"Σήμερα αποχαιρετίσαμε μια σπουδαία προσωπικότητα όχι μόνο για την αριστερά, αλλά και για τον τόπο. Έναν ακούραστο μαχητή των ιδεών του δημοκρατικού σοσιαλισμού που έδωσε όλο του το είναι στον αγώνα για την κοινωνική προκοπή και την κοινωνική δικαιοσύνη. Για όσους, όμως, είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε από κοντά αποχαιρετίσαμε και έναν άνθρωπο επίμονο μεν, αλλά γλυκύτατο συνάμα που ανεξάρτητα αν συμφωνούσε ή διαφωνούσε μαζί σου η κάθε επαφή μαζί του ήταν κέρδος. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου