Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

η ναζιστική εισβολή στην Ελλάδα.

 Απρίλιος 1941 - η ναζιστική εισβολή στην Ελλάδα.


ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Απρ 28, 2007 12:57 pm Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματοςΕπιστροφή στην κορυφή

Rolling Eyes Εδώ και πολλά χρόνια περνάει σχεδόν χωρίς σχολιασμό μία επική σελίδα της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας.

Cool Πρόκειται για την ναζιστική εισβολή στην Ελλάδα στις 6/4/1941, που έγινε από τον Αδόλφο Χίτλερ με βαρειά καρδιά, εν όψει της γελοιοποίησης του συμμάχου του Μουσσολίνι και κατ' επέκταση του Άξονα, από την ανόητη επίθεση του Ιταλού δικτάτορα στην χώρα μας στις 28/10/1940 και την ταπεινωτική ήττα, που ακολούθησε χάρη στην σύσσωμη αντίσταση του ελληνικού λαού και φυσικά στην αταλάντευτη στάση της ηγεσίας του τόπου.

Image Ο Ιωάννης Μεταξάς σε photo της 28/10/1941. Image Βασιλιάς Γεώργιος Β'.

Cool Μιλάμε για τον Έλληνα δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά και τον Βασιλιά Γεώργιο Β', που δεν επέτρεψαν στον υπερφίαλο Μουσσολίνι να ''τσακίσει τα πλευρά της Ελλάδας'', με αποτέλεσμα ο ελληνικός λαός, που έτσι μπήκε σε έναν δεκαετή αιματηρό κύκλο πολεμικής βίας, να αντισταθεί με σθένος, πείσμα και αποφασιστικότητα, χαρίζοντας τις πρώτες νίκες του αντιφασιστικού μετώπου κατά του νικηφόρου, έως τότε, Άξονα Γερμανίας - Ιταλίας.

Image

Cool Όταν ο Χίτλερ πήρε την απόφαση να εισβάλει στην Ελλάδα για να ξεκαθαρίσει το αχρείαστο βαλκανικό μέτωπο, εν όψει του μέγιστου λάθους που ο ίδιος είχε από καιρό αποφασίσει να κάνει, με το σχέδιο ''Barbarossa'', δηλαδή την επίθεση στην Σοβιετική Ένωση, ο Μεταξάς ήταν νεκρός και όλη η ευθύνη για την λήψη των πρεπουσών αποφάσεων έπεσε στους ώμους του αγγλόφιλου Βασιλιά Γεωργίου Β', ενός ανθρώπου απόμακρου και άφιλου, ο οποίος ευθυνόταν για την, υπό αγγλική καθοδήγηση, δικτατορία της 4ης Αυγούστου 1936, που κατέλυσε, εκείνη την εποχή, την μόνη υπάρχουσα δημοκρατία στην Βαλκανική Χερσόνησο, λόγω του φόβου του κομμουνιστικού κινδύνου, που εξέθρεψε ο ισπανικός εμφύλιος πόλεμος.

Laughing Όποιος και αν ήταν ο Γεώργιος Β', πρέπει να του αναγνωριστεί ότι, μέσα σε άπειρα δύσκολες συνθήκες, πήρε την σωστή απόφαση:
Αρνήθηκε και το γερμανικό τελεσίγραφο και έριξε την χώρα στον πλέον άνισο αγώνα, που είχε ποτέ γίνει στα πλαίσια του νεοελληνικού κράτους από τον απελευθερωτικό αγώνα, κατά των Οθωμανών.


Exclamation Ακόμα περισσότερο αξιέπαινη ήταν η απόφασή του, για συνέχιση του αγώνα και κατά των ναζί, εξ αιτίας του γεγονότος ότι εκείνη την εποχή, όλοι έβλεπαν ότι ο ναζιστικός ολοκληρωτισμός θα κατατρόπωνε την Βρετανία, η οποία αντιστεκόταν σκληρά στο νησί της - μόνη αυτή, μαζί με την Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη.

Cool Κλασσικό παράδειγμα είναι ο Βούλγαρος Βασιλιάς Βόρις. Όταν η Ιταλία επιτέθηκε στην Ελλάδα, η Βουλγαρία δεν κήρυξε τον πόλεμο στην Ελλάδα, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις του Μουσσολίνι, επειδή είχε αμφιβολίες. Όταν ο Χίτλερ του κτύπησε την πόρτα, ο Βόρις είχε ξεπεράσει τους δισταγμούς του και επέτρεψε την διέλευση των γερμανικών στρατευμάτων, που θα κτυπούσαν την Ελλάδα και επιτέθηκε στην χώρα μας, μαζί με τους Γερμανούς, για να αποκτήσει η χώρα του την περίφημη διέξοδο στο Αιγαίο.

Image
Ο Τσολάκογλου υπογράφει την συνθηκολόγηση, παρά την απαγόρευση της νόμιμης κυβέρνησης.

Embarassed Η ήττα ήταν δεδομένη - θύμιζε κάτι από την μάχη των Θερμοπυλών και κάτι από το Μανιάκι, όταν ο Παπαφλέσσας αντιστάθηκε στον Ιμπραήμ πασά.
Σε κάθε περίπτωση οι νέοι Μήδοι δεν έπρεπε να περάσουν ατουφέκιστοι. Και δεν πέρασαν έτσι. Υποχρεώθηκαν να δώσουν μάχες, με κορυφαία την Μάχη της Κρήτης, όπου αποδεκατίστηκαν οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές, οι οποίοι, έκτοτε, δεν χρησιμοποιήθηκαν ξανά σε επιχειρήσεις κατάληψης περιοχών.


Image
Χάρτης της χώρας, με τις ζώνες της γερμανικής - ιταλικής - βουλγαρικής κατοχής.

Embarassed Την (προσωρινή) ήττα της Ελλάδας, που είχαν διαβλέψει οι Μεταξάς και Γεώργιος Β', ακολούθησε ο τεμαχισμός της χώρας και η τριπλή κατοχή.

Image
28/4/1941 - ''Η Αθήνα στα χερμανικά χέρια'' λέει ο ''Λαϊκός Παρατηρητής'' (όργανο του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος της Γερμανίας).

Embarassed Η Αθήνα και ένα μεγάλο τμήμα της χώρας πέρασε στα γερμανικά χέρια και δεν άργησε να έλθει και η πείνα που θέρισε τον πληθυσμό κατά τον πρώτο κυρίως χρόνο της Κατοχής, που ακολούθησε.

Image
Γερμανική παρέλαση στο Σύνταγμα, κατά τίς πρώτες ημέρες της Κατοχής.

Exclamation Αυτό δεν ήταν το μόνο κακό:

Image
Βούλγαροι στρατιωτικοί με κεφάλια Ελλήνων, μετά την εξέγερση του Δοξάτου στις 28/9/1941.


Embarassed Χειρότερη όλων, η βουλγαρική κατοχή, λόγω της τακτικής των Βουλγάρων να αποδεκατίσουν και να εκδιώξουν τον ελληνικό πληθυσμό από την Μακεδονία, στην προσπάθειά τους να ενσωματώσουν τα μακεδονικά εδάφη στην βουλγαρική επικράτεια, όπως είχαν συμφωνήσει με τον Χίτλερ. Δείγμα των βουλγαρικών αγριοτήτων η παραπάνω photo. Οι Γερμανοί δεν διέπραξαν τέτοιες βαρβαρότητες!

Twisted Evil Οι Κουϊσλιγκς δεν έλειψαν. Δείτε το άρθρο του Σ. Γκοτζαμάνη υπουργού Οικονομικών της κατοχικής κυβέρνησης με τίτλο ''ΣΙΩΠΑ ΓΕΩΡΓΙΕ'' στην ''ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ'' της 25/9/1941 και τον εμετικό οχετό, που έχυσε κατά του Βασιλιά Γεωργίου Β' για τις επιλογές του στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Image
''ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ'' 25/9/1941.

Cool Στην ζωή δεν είναι όλα ασπρόμαυρα. Ο Γεώργιος Β', μία σκοτεινή, κατά τα άλλα φυσιογνωμία, τον Απρίλιο του 1941 έπραξε αυτό που έπρεπε και αυτό που επέβαλε η ιστορική στιγμή.

Cool Αυτό πρέπει να του αναγνωριστεί και να καταγραφεί ανενδοίαστα, ως θετική προσφορά του ανθρώπου αυτού στον τόπο. Φύλαξε Θερμοπύλες, έχοντας αρμοδιότητα για την λήψη των σχετικών αποφάσεων, που ήσαν ιστορικά βαρύτατες για την μοίρα του τόπου - ανεξάρτητα από τα όσα άλλα έπραξε σε άλλες ιστορικές περιόδους.

Smile Θα πούμε για τον Γεώργιο Β', ό,τι είπαμε και για τον Ιωάννη Μεταξά, στο αφιέρωμα για την 28η Οκτωβρίου:

Exclamation Ο Γεώργιος Β' αντίπαλος του γερμανικού φασισμού. Και όμως συνέβη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου