Ανθρώπινο γονίδιο μπορεί να παράγει μπλε τριαντάφυλλο.



Τα τριαντάφυλλα είναι κόκκινα, οι βιολέτες είναι μπλε (Roses are red. Violets are blue). Έτσι λέει ένα γνωστό τραγουδάκι. Έτσι τουλάχιστο ίσχυε μέχρι τώρα. Γιατί τώρα ένα ανθρώπινο γονίδιο έρχεται να αλλάξει σε μπλε το χρώμα των τριαντάφυλλων.

Δύο βιοχημικοί ερευνώντας για φάρμακα σχετικά με τον καρκίνο και τη νόσο του Αλζχάϊμερ στο Πανεπιστήμιο του Vanderbilt στο Τένεσι των Η.Π.Α. έκαναν αυτήν την αναπάντεχη ανακάλυψη σχεδόν τυχαία. Μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να θεωρηθεί το μεγαλύτερο κατόρθωμα για φίλους και τους καλλιεργητές των τριαντάφυλλων που ο διακαής τους πόθος ήταν να καλλιεργήσουν φυσικά μπλε τριαντάφυλλα.

Τα τριαντάφυλλα απαντώνται σε πολλά χρώματα στο φάσμα από το κόκκινο ως το κίτρινο (μωβ, βερικοκί, ροζ, λευκά, κ.λπ.), αλλά μπλε τριαντάφυλλο ποτέ δεν υπήρξε στη φύση.

Ο Peter Guengerich και η συνάδελφός του Elizabeth Gillam έκαναν αυτήν την τυχαία ανακάλυψη καθώς μελετούσαν πως μεταβολίζονται τα φάρμακα στο σώμα. Πήραν λοιπόν ένα γονίδιο από ένα ανθρώπινο συκώτι και το τοποθέτησαν ανάμεσα σε βακτήρια.

"Τα βακτήρια έγιναν μπλε," είπε ο κος Guengerich, καθηγητής βιοχημείας και διευθυντής του Κέντρου Μοριακής Τοξικολογίας στο Vanderbilt. "Αυτό ήταν μεγάλη έκπληξη".

"Γνωρίζαμε ότι οι άνθρωποι προσπαθούν εδώ και χρόνια να φτιάξουν μπλε τριαντάφυλλα. Έτσι σκεφτήκαμε ότι αν μπορέσουμε να τοποθετήσουμε αυτά τα ανθρώπινα γονίδια σε λουλούδια, μπορούμε να φτάσουμε ίσως σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα."

Ο Guengerich και η Gillam έχουν ξεκινήσει διαδικασίες για την τελειοποίηση της ανακάλυψής τους, ωστόσο έχουν παρατηρήσει και κάποια εμπόδια στην έρευνά τους.

"Στις αρχικές μας προσπάθειες, δεν γνωρίζουμε αν το γονίδιο μετατρέψει σε μπλε το χρώμα των λουλουδιών ή το χρώμα των αγκαθιών και των φύλλων. Θα πρέπει να τα εξετάσουμε ξεχωριστά."

Ο Guengerich είπε ότι θα χρειαστεί ένας χρόνος, ίσως και περισσότερο, μέχρι να υλοποιηθεί η παραγωγή ενός μπλε τριαντάφυλλου.

"Εργάζομαι πάνω σε άλλα αντικείμενα σχετικά με φάρμακα, τώρα", είπε, "και θα χρειαστεί αρκετός καιρός μέχρι να φτιάξουμε μπλε λουλούδια και όχι μπλε κοτσάνια."

Οι φίλοι των τριαντάφυλλων έχουν ενθουσιαστεί με την ανακάλυψη.

Είναι ένας στόχος που υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια. Και το γεγονός ότι επιτεύχθηκε μέσα από την βιοχημεία και όχι μέσα από γνωστές καλλιεργητικές μεθόδους, κάνει την ανακάλυψη μοναδική.

Σίγουρα το μπλε τριαντάφυλλο θα είναι πολύ δημοφιλές και θα προσφέρει πολλές διακοσμητικές λύσεις και επιλογές στους απανταχού φίλους των λουλουδιών.