Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

ME ΚΟΚΚΙΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ......


Με κόκκινα τριαντάφυλλα και έναν βουβό λυγμό

Η θεατρική οικογένεια και απλός κόσμος αποχαιρέτησαν τον αριστοφανικό ηθοποιό με ένα ηχηρό και παρατεταμένο χειροκρότημα

Με κόκκινα τριαντάφυλλα και έναν βουβό λυγμό
«Εφυγε ένας μεγάλος». Λόγια που έγιναν ψίθυρος, ένας ψίθυρος που ακουγόταν σαν προσευχή. Σαν αντίο. Σαν «θα σε θυμόμαστε πάντα». Υστερα σιωπή. Κάποιοι προσπαθούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους κι άλλοι τα άφηναν να τρέχουν σαν την ύστατη στιγμή «συνάντησης» με τον καλλιτέχνη που αγάπησαν, που τους χάρισε αξέχαστες στιγμές ευφορίας. Τώρα ήταν εκεί για το τελευταίοι κατευόδιο.
«Θα μας λείψεις, Θύμιο» έλεγαν οι απλοί άνθρωποι που έφτασαν έως το νεκροταφείο Παιανίας, εκεί όπου αναπαύεται από χθες ο Θύμιος Καρακατσάνης. Αλλά και η θεατρική οικογένεια, οι συνάδελφοί του που έδωσαν το «παρών», έστεκαν αμίλητοι. Αδειοι. Κενοί. «Νιώθω άδειος μέσα μου. Εφυγε ένας δικός μου άνθρωπος» έλεγε συγκινημένος ο Γιώργος Κωνσταντίνου, συνεργάτης του σε πολλές παραγωγές.
Η πολυαγαπημένη του σύζυγος, Ρούλα, και οι κόρες του, Αλεξάνδρα και Κατερίνα, στέκονταν ανήμπορες και συντετριμμένες τη δύσκολη αυτή ώρα. Τα λόγια παρηγοριάς ηχούσαν ξύλινα κι οι αγκαλιές μικρές. Λιτή η τελετή. Δωρική. Κανένας επικήδειος όπως ο ίδιος επιθυμούσε. Μόνο ένας λυγμός που πάσχιζε να κρατηθεί βουβός, να μην ξεσπάσει. Κι έγινε χειροκρότημα ηχηρό και παρατεταμένο, όταν η σορός βγήκε από τον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων, όπου εψάλη η νεκρώσιμος ακολουθία.
«Θα μας λείψεις, Θύμιο» έλεγαν οι απλοί άνθρωποι που έφτασαν έως το νεκροταφείο Παιανίας, εκεί όπου αναπαύεται από χθες ο Θύμιος Καρακατσάνης
«Θα μας λείψεις, Θύμιο» έλεγαν οι απλοί άνθρωποι που έφτασαν έως το νεκροταφείο Παιανίας, εκεί όπου αναπαύεται από χθες ο Θύμιος Καρακατσάνης
Με λευκά και κόκκινα τριαντάφυλλα σκέπασαν οι παρευρισκόμενοι τη σορό, λίγο πριν τη δεχθεί στην αγκαλιά της η αττική γη. «Τον Θύμιο πολλοί τον μιμήθηκαν, κανένας όμως δεν θα μπορέσει να τον αντικαταστήσει. Υπήρξε από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς που πέρασαν από την ελληνική σκηνή. Συλλυπητήρια, όχι μόνο στους οικείους του, αλλά και σε όλη την Ελλάδα που έχασε έναν τέτοιο άνθρωπο», υπογράμμισε ο Νικήτας Τσακίρογλου.
«Είμαστε συγκλονισμένοι. Να είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει. Είμαι σίγουρη πως θα μας βλέπει από ψηλά», συμπλήρωσε η Χρυσούλα Διαβάτη. «Οι άνθρωποι του θεάτρου ξέρουν πολύ καλά το βάθος της αξίας του Θύμιου. Δεν ήταν ένας απλός αριστοφανικός, ήταν Ο αριστοφανικός ηθοποιός. Είχε αυτό τον σπάνιο σαρκασμό, αρκούσε ένα του βλέμμα, μια φράση του για να περάσει όλα τα μηνύματα», σύμφωνα με τον Λάκη Λαζόπουλο.
Στην κηδεία παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι: Βασίλης Μιχαλολιάκος, Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Γιάννης Μπέζος, Νικήτας Τσακίρογλου, Λάκης Λαζόπουλος, Δημήτρης Πιατάς, Αννα Φόνσου, Μανώλης Μητσιάς, Αντώνης Βαρδής, Μάρω Κοντού, Μάρθα Καραγιάννη, Αφροδίτη Γρηγοριάδου, Στάθης Ψάλτης, Χρυσούλα Διαβάτη, Φαίδων Γεωργίτσης, Κώστας Πρέκας, Γιώργος Παρτσαλάκης, Βάσια Τριφύλλη και πολλοί άλλοι. Στεφάνια έστειλαν, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο υφυπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τζαβάρας, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, η Ελληνική Ραδιοφωνία, η Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών, ο Κ. Γεωργουσόπουλος, ο Γ. Αρμένης, Μ. Μητσιάς και άλλοι.
Αντιγόνη Καράλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου