Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

ΛΑΜΠΕΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΦΩΤΙΑΣ

«ΛΑΜΠΕΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΦΩΤΙΑΣ» ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ»

από ΜΟΥΣΕΙΟ ''ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ'' - Cretan open-air Museum ''LYCHNOSTATIS'', Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012 στις 1:47 μ.μ. ·
Με 3 δράσεις, καθεμία από τις οποίες απευθυνόταν σε διαφορετικό κοινό συμμετείχε και φέτος το Μουσείο Παραδοσιακής Ζωής Κρήτης «Λυχνοστάτης» στην Πανελλαδική εκστρατεία «Περιβάλλον και Πολιτισμός». Η εκστρατεία για τη διετία 2012-2013 έχει ως θέμα τη φωτιά και φέρει τον τίτλο «Παντέχνου πυρός σέλας - Λαμπερές ιστορίες φωτιάς», καθώς εμπνέεται από τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου.

Συγκεκριμένα, το Μουσείο σχεδίασε και πραγματοποίησε θεματικές περιηγήσεις και δράσεις στις οποίες έδωσε την ευκαιρία να συμμετάσχουν ομάδες ενηλίκων, αλλοδαπών αλλά και σχολικές ομάδες.

Έτσι, την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου έγινε ξενάγηση στο σύλλογο ενηλίκων Delia από το Bristol της Αγγλίας που επισκέφθηκαν το Μουσείο στο πλαίσιο εκπαιδευτικού ταξιδιού τους στην Κρήτη, ενώ το Σάββατο 13 Οκτωβρίου ξεναγήθηκαν από τον ιδρυτή του Μουσείου τα μέλη του Συλλόγου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ηρακλείου.

Ακόμη, την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου υλοποιήθηκε η εκπαιδευτική δράση «Ιστορίες φωτιάς» για σχολικές ομάδες από την περιφέρεια του Νομού Ηρακλείου. Τα παιδιά εντόπισαν εκθέματα από τις συλλογές του Μουσείου –λαογραφική, φυσιογνωστική, καλλιτεχνική και προ-βιομηχανικής τεχνολογίας-, που σχετίζονται με τη φωτιά και μέσα από δραστηριότητες γνώρισαν τα κοινωνικά, ανθρωπολογικά και λαογραφικά συμφραζόμενά τους.

Παράλληλα, την ίδια μέρα το Μουσείο ήταν ανοικτό στο κοινό και παρείχε δυνατότητα ακουστικής ξενάγησης (audio guides) καθώς και έντυπο ενημερωτικό υλικό.

Να σημειωθεί ότι το Μουσείο «Λυχνοστάτης» συμμετέχει για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στην πρωτοβουλία αυτή που οργανώνεται με μέριμνα της Δ/νσης Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου