Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

ΣΥΜΒΟΛΟ ΑΙΩΝΙΑΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ





«Σύμβολο αιώνιας ομορφιάς»

Η ταινία για τη ζωή του Νίκου Μπελογιάννη επιστρέφει

στις αίθουσες, 29 χρόνια μετά την πρώτη προβολή της

«Σύμβολο αιώνιας ομορφιάς»
O «Ανθρωπος με το γαρύφαλλο» του Νίκου Τζίμα θα προβάλλεται από αύριο ξανά στις αθηναϊκές κινηματογραφικές αίθουσες, με καινούργιες κόπιες, είκοσι εννιά χρόνια μετά την πρώτη του προβολή.
Με πρωταγωνιστή τον ερασιτέχνη Φοίβο Γκικόπουλο, καθηγητή ιταλικής φιλολογίας και διερμηνέα κάποτε του Ιταλού ηθοποιού Τζιαν Μαρία Βολοντέ, τον οποίο και αντικατέστησε στον ρόλο του Μπελογιάννη μετά την ξαφνική του αρρώστια από καρκίνο που τον έστειλε στο νοσοκομείο, το φιλμ παραθέτει τη δίκη και καταδίκη σε θάνατο του Νίκου Μπελογιάννη, μέλους του ΚΚΕ, το 1952, ενώ ρίχνει σαφείς αιχμές για την παρέμβαση των Αμερικανών στα ελληνικά θέματα. Στο καστ φιγουράρουν πάνω από 100 ηθοποιοί του ελληνικού θεάτρου.
«Εκανα αυτή την ταινία για πολλούς λόγους, αλλά για δύο βασικούς», μας είπε χθες ο Νίκος Τζίμας. «Πρώτον, για την ακτινοβόλα προσωπικότητα του Μπελογιάννη, ενός διανοούμενου με πολλή αγάπη μέσα του. Πέθανε με ένα χαμόγελο... Ηταν όμορφος άνθρωπος, σύμβολο αιώνιας ομορφιάς, ανθρωπιάς, ποίησης και αγωνιστικότητας. Αν τη δουν οι νέοι θα έχουν να πάρουν πολλά... Δεύτερον, γιατί αντιπροσωπεύει μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα».
«Σύμβολο αιώνιας ομορφιάς»
«Κατάφερε ο Τζίμας να μαντρώσει σε αυτή την ταινία όλο το ελληνικό θέατρο», συμπλήρωσε ο Κώστας Καζάκος, ένας εκ των πρωταγωνιστών της ταινίας. «Πολύ δύσκολα προσεγγίζεις ιστορικά γεγονότα έπειτα από χρόνια. Γιατί μερικά γεγονότα ξεπερνούν την εποχή και τα δικά μας όρια», συμπλήρωσε ταυτίζοντας στη συνέχεια τον Μπελογιάννη με ήρωα αρχαίας τραγωδίας, που «πέθανε για χάρη της ζωής».
600.000 ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΑΟ «Ανθρωπος με το γαρύφαλλο» (ο τίτλος παραπέμπει στον πίνακα του Πικάσο, εμπνευσμένο από τον Νίκο Μπελογιάννη) γυρίστηκε σε μια δύσκολη περίοδο για τον ελληνικό κινηματογράφο. Η μεγάλη του επιτυχία, που οφείλεται κατά πολύ και στο εντυπωσιακό του καστ, αποτέλεσε μια «ανάσα ζωής»: τα εισιτήριά του ξεπέρασαν τα 600.000 σε Αθήνα και Πειραιά, σηματοδοτώντας ένα υψηλό ρεκόρ και εγκαινιάζοντας ταυτόχρονα πρόσκαιρη περίοδο αναβίωσης του εγχώριου σινεμά που κράτησε για μία πενταετία.
Αντα Δαλιάκα
adaliaka@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου