Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Σοκάρει έκθεση με ανδρικά γυμνά στη Βιέννη [φωτο] E-mail


avnndml_19-11-2012Μια έκθεση στη Βιέννη δοκιμάζει τη στάση των ανθρώπων απέναντι στο γυμνό, καθώς είναι γεγονός ότι...
στη Δύση έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε γυμνές γυναικείες μορφές, ωστόσο τα ανδρικά γυμνά μπορούν ακόμα να σοκάρουν.
Μπαίνοντας στο Μουσείο Λίοπολντ, ο επισκέπτης βλέπει στην είσοδο 5 γυμνά ανδρικά αγάλματα, τα οποία στέκονται επάνω σε ένα βάθρο. Το πιο παλιό είναι ένα άγαλμα από την αρχαία Αίγυπτο, ενώ το πιο πρόσφατο είναι μία φιγούρα βασισμένη σε ένα μανεκέν βιτρίνας.
Σύμφωνα με τον Τομπάιας Νάτερ, διευθυντή του μουσείου που φιλοξενεί την αμφιλεγόμενη έκθεση, τα 5 αυτά αγάλματα «περικλείουν 500 χρόνια ιστορίας».
«Έχουμε ένα αρχαίο αιγυπτιακό γυμνό, το οποίο είναι πολύ ασυνήθιστο για την αιγυπτιακή τέχνη, έχουμε ρωμαϊκή τέχνη, έχουμε Ροντέν από τον 19ο και 20ο αιώνα και, τέλος, ένα μεταμοντέρνο άγαλμα. Αυτά τα 5 αγάλματα δείχνουν στον επισκέπτη ότι το ανδρικό γυμνό έχει μια πολύ μακρά παράδοση στην τέχνη», εξήγησε ο Νάτερ.
Η ιστορικός τέχνης, Εύα Κερνμπάουερ, από το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιέννης, λέει ότι τα ανδρικά γυμνά υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό, ωστόσο ο τρόπος που απεικονίζονταν οι γυμνοί άνδρες και οι γυμνές γυναίκες πάντα διέφερε. «Για να το θέσω πολύ απλά, το ανδρικό γυμνό συνδεόταν στενά με τη δύναμη και τον ηρωισμό, ενώ το γυναικείο γυμνό με την ομορφιά και τον ερωτισμό», εξηγεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από την έναρξη της έκθεσης, το ίδιο το μουσείο αναγκάστηκε να καλύψει τμήματα από τις διαφημιστικές αφίσες που είχε αναρτήσει, εξαιτίας της δημόσιας κατακραυγής που προκάλεσαν.
astexb_19-11-2012








ankdftb_19-11-2012









ankdstt_19-11-2012








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου