Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

– Η ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΗ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ

yannidakis live πέμπτης – Η ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΗ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ

Για κάθε χαρακτηρισμό υπάρχει τουλάχιστον ένα διάσημος εκφραστής του μέσα στην ιστορία. Ο Ιούδας Ισκαριώτης έμεινε στην ιστορία σαν την προσωποποίηση της προδοσίας. Πολλά χρόνια μετά, η λέξη έχει την ίδια ερμηνεία και οι μορφές εμφάνισής της αν και παρόμοιες, προβληματίζουν. Αν θέλαμε να δώσουμε μια ερμηνεία του όρου θα ανατρέχαμε σε λεξικό.
Όμως εγώ σκέφτομαι για την πιο παρεξηγημένη απόδοση της προδοσίας. Νομίζω πως είναι το μόνο που αξίζει να διασωθεί απ’ το θέμα. Πρόκειται για μια σχέση που αναπτύσσεται με τους καλύτερους οιωνούς και έχει όλα κείνα τα στοιχεία που θα την χαρακτηρίσουν πετυχημένη. Συντροφικότητα, ειλικρίνεια, βοήθεια, αληθινά συναισθήματα, κοινά βιώματα και βάσιμες προοπτικές. Το μέλλον είναι συχνά ύπουλο και ξέρετε… το μέλλον είναι τζάμπα. Ο καθένας το σχεδιάζει με τα δικά του μέτρα και τα δικά του σταθμά. Οι εξαργυρώσεις γίνονται εκ των πραγμάτων και εκεί κάνει κανείς ταμείο. Άλλοι μπορεί να έπεσαν μέσα κι άλλοι όχι.
Τι γίνεται όμως αν στους δυο (τρεις κλπ.) τα σχέδια διαφέρουν; Τι γίνεται αν το μέλλον δε μετουσιωθεί σε μια καλή ερωτική σχέση ή αν η ερωτική σχέση δεν γίνει γάμος; Τι γίνεται αν η αιώνια φιλία μείνει στις καρδιές επειδή κάποιος θα φύγει για πάντα για μια καλύτερη ζωή σε άλλο μέρος; Τι γίνεται αν ο συνεργάτης θα αφήσει τη θέση του για μια πολλά υποσχόμενη θέση αγνοώντας τα σχέδια ανάπτυξης της εταιρείας; Τι γίνεται αν το μέλλον δεν τους βρει όλους μαζί ή αν σε διαφορετική μορφή απ’ εκείνη που πάντα ονειρευόντουσαν; Προδοσία; Υπό προϋποθέσεις, μπορεί να απαντήσει κανείς. Και τώρα; Ποια η αντίδραση; Κατανόηση με την αγάπη να συμβαδίζει με το συμφέρον του φίλου και αγαπημένου; Μήπως ένταση, νεύρα; Λέξεις βαριές που καταστρέφουν μονομιάς τον πολύχρονο τοίχο και αφήνουν όλους χαμένους;
Η έννοια της προδοσίας θα μπορούσε να είναι τελικά μετρήσιμη. Ανάλογα με το πώς ανατρέπονται τα σχέδια του άλλου. Θα μπορούσε να μην υφίσταται. Ανάλογα με το πόσο ειλικρινείς ήταν κανείς στις προθέσεις του. Ακόμα κι αν ο άλλος παρεξηγήθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου