Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Γόρτυνος Ιερεμίας: Συμβαίνουν στην εποχή μας πράγματα που γράφει το τελευταίο βιβλίο της Αγίας Γραφής, η Αποκάλυψη

Γόρτυνος Ιερεμίας: Συμβαίνουν στην εποχή μας πράγματα που γράφει το τελευταίο βιβλίο της Αγίας Γραφής, η Αποκάλυψη
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΙΕΡΕΜΙΑ
Η ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΑΣ
1. Αγαπητοί μου αδελφοί χριστιανοί! Τα χρόνια που ζούμε είναι δύσκολα και σκληρά, είναι χρόνια αποκαλυπτικά. Συμβαίνουν δηλαδή στην εποχή μας πράγματα που γράφει το τελευταίο βιβλίο της Αγίας Γραφής, η Αποκάλυψη.
Δεν θα το περιμέναμε αυτό, ποτέ δεν θα το περιμέναμε, η ένδοξη πατρίδα μας η Ελλάδα, η δοξασμένη μέχρι τα άστρα, να φτάσει στο σημερινό κατάντημα. Καί δεν λέει να χαράξει μία καλύτερη ημέρα, αλλά αντίθετα έχουμε την αγωνία, που θα πάνε τα πράγματα. Θα πρέπει όμως να βρούμε την βαθύτερη αιτία των πραγμάτων. Ακούστε, αδελφοί μου: Τα χρόνια μας φωτογραφίζονται πολύ καλά στα βιβλία των Προφητών της Παλαιάς Διαθήκης. Αυτήν την περίοδο ερμηνεύω τον προφήτη Ησαία και εκεί, στο 24ο κεφάλ., ομιλεί ο Προφήτης για μια φοβερή κρίση.
2. Ο Προφήτης ομιλεί για μια γενική καταστροφή, χωρίς καμμιά εξαίρεση (στιχ. 1. 2). Καί αυτοί οι υψηλά ιστάμενοι άνθρωποι θα «πενθήσουν» και θα «μαραζώσουν» (στιχ. 4· κατά το Εβρ.). Θα πέσουν όλοι τους σε λάκκους και θανατηφόρες παγίδες (στιχ. 17), με τις οποίες συλλαμβάνονται τα ζώα. Καί προσπαθώντας να ξεφύγουν από την μία παγίδα θα καταλαμβάνονται από την άλλη συμφορά (στιχ. 18α). Η κρίση του Θεού θα ομοιάζει με καταρράκτη και σεισμό (στιχ. 18β). Ο σεισμός θα ανοίξει μεγάλες ρωγμές και ανοίγματα στην γη (στιχ. 19), για να καταπιεί τους ανθρώπους. Η αιτία δε για την κρίση αυτή, λέγει ο Προφήτης, είναι ότι οι άνθρωποι δεν ζούν όπως πρέπει, αλλά «εμόλυναν» την γη και χάλασαν την «αιώνια διαθήκη», που συνήψαν με τον Θεό (στιχ. 5). «Κατίσχυσε – λέγει ο προφήτης– στην γη η ανομία» (στιχ. 20β). Αμάρτησε και η «κεφαλή» και η «καρδιά» του λαού (1,5). Με την «κεφαλή» ο Προφήτης εννοεί τους πολιτικούς άρχοντες και με την «καρδιά» εννοεί τους θρησκευτικούς άρχοντες.
3. Ώστε, λοιπόν, κατά την Αγία Γραφή, αδελφοί μου χριστιανοί, οι αμαρτίες μας είναι η αιτία και για την δική μας τωρινή κρίση στην αγαπημένη μας πατρίδα. Οι αμαρτίες όλων μας. Καί των αρχόντων και του λαού.
Οι αμαρτίες όλων μας. Καί των αρχόντων και του λαού. Η σωτηρία μας άρα από την δεινή κατάσταση, στην οποία πέσαμε, είναι η μετάνοιά μας. Μετάνοια όλων μας και των αρχόντων και του λαού. Δηλαδή: Να πάμε να εξομολογηθούμε τις αμαρτίες μας και να κάνουμε μια σταθερή στροφή για τον Θεό. Να πηγαίνουμε κάθε Κυριακή στην Εκκλησία, να νηστεύουμε τις Τετάρτες και τις Παρασκευές και τις Τεσσαρακοστές και να μην έχουμε κανένα εχθρό, αλλά να είμαστε αγαπημένοι με όλους. Αυτό, αδελφοί, είναι το μόνο φάρμακο, που θα μας σώσει και θα μας βγάλει από το βούλιαγμά μας.
Με πολλές ευχές,
† Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας
στις 11:01 π.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου